Klára Svobodová

Kojící Spock

Smrt dítěte je nejhorší věc, jaká se může rodičům stát. Předčasný porod je proti tomu těžká pohoda. Pokud to tedy nezažijete na vlastní kůži.

Moje druhá knížka Kojící Spock. Začíná přesně tam, kde předchozí Těhotnej Buddha skončil. Já jsem na JIPce a moje dcera Serafína někde v inkubátoru. Situace sice není beznadějná, ale zoufalá ano. Stres, vyčerpání, nemožnost být spolu tak, jak bychom si přáli, kupící se diagnózy a palčivý strach o život toho křehkého tvora kdesi v inkubátoru.

Vědět,
že nejsem divná

Jako matka jsem si přičuchla téměř ke všemu. Mezi hromadou špinavých plen, rostoucích zubů, chladnoucích kafí na kuchyňské lince a probdělých nocí mě potkaly i dva předčasné porody, jeden císařský řez a jeden porod mrtvého miminka. Psaní mi pomáhalo zůstat naživu a příčetná.

V těžkých situacích jsem potřebovala vědět, že nejsem divná, že jsou tu i další rodiče, co prožívají podobné věci. Došlo mi, že bych svými zkušenostmi mohla být nápomocná těm, co se pasují s podobnými výzvami, proto jsem se rozhodla své příběhy sepsat do knih.

Svým příběhem bych chtěla vzdát hold rodičům, kteří se ocitli v podobné situaci. Jestli jako rodiče od inkubátoru máme něco společného, pak sílu, se kterou jsme schopni vydržet víc, než bychom si dříve mysleli, a až iracionální víru, že to všechno má nějaký smysl a možná to někdy přece jen bude dobrý. Kojící Spock vysílá vzkaz statečným mámám a tátům, že jsou neuvěřitelní a i když se teď život ubírá jiným směrem, než zamýšleli, rozhodně nejsou sami.

Kojící Spock obálka Klára Svobodová

Kojící Spock:
Skutečný příběh
z inkubátoru