Klára Svobodová Spoklidem

Menu

Blog

Životní průsery a life-hacky a jak na sebe být laskavý v obou případech.
Předsudky, tabu a odvrácená stránka mateřství. Vše pocukrováno špetkou lásky k fantasy/sci-fi a tělesným modifikacím všeho druhu. Akademickou češtinu zde nehledejte.

Nenávist je pro nás přirozenější, než láska. Leoš Kyša o Sudetech, domově a příbězích

kyša sudetenland
Řezník z Bruntálu napsal první knihu pod svým občanským jménem. Jako Leoš Kyša je víc realistický a míň zběsilý než František Kotleta. V Sudetenlandu se mu podařilo zhmotnit zkušenost, která je v mnoha ohledech univerzální. V nečekaně intimní zpovědi přišlo na to, jak prožíval revoluci, kde se cítí doma a proč jsou Sudety palčivé téma i dnes.

100 věcí, které mi v roce 2023 dělaly radost

100 věcí 2024
Rok 2023 mi přinesl hodně úsměvů. Někdy jen na půl huby a někdy výrazně křivých, ale pořád úsměvů. Opět inspirovaná Michelle Losekoot jsem sestavila seznam 100 věcí, které mi dělaly radost. A co vy? Už máte ten svůj?

Strnadův efekt. Den nezávislosti po česku

strnadův efekt
Mimozemských invazí už tu bylo habaděj. Strnadův efekt je ale dost jedinečný. Proč? Když přiletí hnus z vemíru, málokdy je nějakým způsobem důležitá Česká republika. Většinou ji nikdo ani nezmiňuje. A aby byl jedinou nadějí lidstva rozvedený chlapík z Mostu, co se živí jako skladník?

Jak jsem si myslela, že v dospělosti budu všechno vědět

dospělost
Když jsem byla malá, byla jsem přesvědčená, že všichni dospělí vědí, co dělají. Z mé perspektivy se v každé situaci zachovali naprosto zoddpovědně. Říkala jsem si, jak budu taky taková, až vyrostu. Zhruba teď přicházím do věku svých rodičů, když jsem k nim takto vzhlížela a...nestalo se nic.

Hrad ve Skotsku. Všichni potřebujeme cítit, že je svět v pořádku

hrad ve skotsku
Když potřebujeme udržet pohromadě svět, do kterého nám před chvílí vrazila demoliční koule, bereme zavděk vším. I romantikou. Hrad ve Skotsku je vánoční čtení do těžkých časů, které nikoho neuvrhne do ještě větší deprese. Jako bonus vás navíc teplo krbu i sladová whisky prohřejí až na kost.

Lego je vrženo. Proč pod stromečkem nikdy neurazí?

lego
U nás doma máme Lego ve velké oblibě. Hraje si s ním už několik generací Machutů i Svobodů. Zatímco u dětí se tato bohulibá činnost houfně podporuje, na dospěláky stavějící si Helicarrier Avengerů se občas hledí skrz prsty. Úplně zbytečně. Lego je totiž geniální metafora.

Témata:

Podpořte mou tvorbu

Aby se ze mě nestala zombie, je dobrý mě občas pozvat na kafe a větrník. Pokud vám mé texty dávají smysl, připojte se k mojí komunitě na Forendors

Získáte: